Европейският съюз (ЕС) обяви в неделя пакет от помощ от 7,4

...
Европейският съюз (ЕС) обяви в неделя пакет от помощ от 7,4
Коментари Харесай

ЕС отпуска на Египет 7,4 милиарда евро

Европейският съюз (ЕС) разгласи в неделя пакет от помощ от 7,4 милиарда евро за Египет , оповестява АП.   Средствата се отпускат за справяне с финансови усложнения и на фона на опасенията, че икономическият напън и споровете в прилежащите страни могат да накарат повече мигранти към европейските крайбрежия.

Египет реализира договорка с Международния валутен фонд (МВФ) по-рано този месец за увеличение на избавителния заем до 7 милиарда евро, от 2,76 милиарда евро , след тежки договаряния. Сделката с МВФ беше съчетана с стопански промени, които включваха подмяна на египетската лира и внезапно повишение на главния лихвен %.

Европейски Съюз ще даде помощ на държавното управление на Египет, бягащи от бедността и споровете в Африка и Близкия изток.

27-членният блок също по този начин ще поддържа държавното управление в приемането на суданци, които са избягали от близо година борби сред съперничещи си генерали в тяхната страна. Египет одобри повече от 460 000 суданци от април предходната година.

Документът беше подписан в неделя следобяд в Кайро на гала, на която участваха египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и водачите на Белгия, Италия, Австрия, Кипър и Гърция.

Ал-Сиси се срещна настрана с  фон дер Лайен и други европейски водачи преди церемонията по подписването в неделя следобяд.
 Египет решен да реализира помирение в Газа
Египет решен да реализира помирение в Газа

Целта е увеличение на доставките на помощ за анклава

Пакетът включва както безплатни средства, по този начин и заеми през идващите три години за най-населената страна в арабския свят, съгласно задачата на Европейски Съюз в Кайро. По-голямата част от средствата - 5 милиарда евро - са макрофинансова помощ, съгласно документ от задачата на Европейски Съюз в Египет.

Мисията сподели, че двете страни са насърчили съдействието си до равнището на " стратегическо и всеобхватно партньорство " , проправяйки пътя за разширение на съдействието сред Египет и Европейски Съюз в разнообразни стопански и неикономически области.

Кабинетът на Ал-Сиси сподели в изказване, че договорката има за цел да реализира " забележителен скок в съдействието и координацията сред двете страни и да реализира общи ползи ".

Споразумението провокира рецензии от правозащитни групи за положението на човешките права в Египет.   " Амнести интернешънъл " прикани европейските водачи да не са съучастници в нарушаванията на правата на индивида в Египет. " Лидерите на Европейски Съюз би трябвало да подсигуряват, че египетските управляващи одобряват ясни индикатори за човешките права ", съобщи Ив Геди, началник на офиса на европейските институции. Геди уточни рестриктивните мерки на Египет върху медиите и свободата на изложение и репресиите против гражданското общество.

Египет се стреми да реализира съглашение за преустановяване на огъня в Газа, да усили доставките на помощ и да разреши на разселените хора в южната част на анклава да се реалокират на север. Това съобщи по-рано тази седмица президентът Абдел Фатах ал Сиси.

Той предизвести и за заплахата, където към 1,5 милиона души са потърсили леговище до границата на Газа с Египет.

Хуманитарни чиновници предизвестиха, че

Египет, който се притеснява от разселването на палестинци, стекли се покрай границата му, се пробва, дружно с Катар и Съединените щати, да посредничи сред Израел и " Хамас " за реализиране на съглашение за преустановяване на огъняв подмяна на палестински пандизчии.
 Египет поддържа връзка с Хамас и Израел
Египет поддържа връзка с Хамас и Израел

Кайро се пробва да възобнови договарянията за съглашение за преустановяване на огъня в Газа

Външният министър на Египет прикани Израел да отвори сухопътни пунктове с Газа, тъй че в анклава да влиза повече помощ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР